
 

6 June 2022 
 
Our Ref:  TS.LPC.2095 
 
Via email: idkemp@icloud.com 
 
Bath & North East Somerset Council Local Plan Partial Update Examination 
PO Box 241 
Droitwich 
Worcestershire 
WR9 1DW 
 
Dear Sir/Madam 
 
Examination of the Bath and North East Somerset Council Local Plan 
(Core Strategy and Placemaking Plan) Partial Update 
Hearing Statement 
 
This statement has been prepared by LPC (Trull) LTD. on behalf of Mr 
Alexander, who is a resident and landowner within the Bath and North East 
Somerset (hereafter referred to as BANES) boundary.  
 
This statement specifically relates to Policy GB2 Development in Green Belt 
Villages, MIQ Questions Q.111 and Q.112 which relate to the content set out 
within our representations made in October 2021 to the Local Plan Partial 
Update Submission Version Consultation.  
 
Q.111 Policy GB2 states that new buildings in villages in the Green Belt 
will not be permitted unless it is limited to infilling and the proposal is 
located within the defined Infill Boundary. Is this consistent with 
paragraph 149 of the NPPF which lists specific exemptions where new 
buildings are not inappropriate in the Green Belt, or the judgement of the 
Court of Appeal in Julian Wood v The Secretary of State for Communities 
and Local Government, Gravesham Borough Council [2015] EWCA Civ 
1519? 
 
The BANES Draft Plan (Reg19) Consultation August 2021 ‘Topic Paper: Policy 
GB2 Development in Green Belt villages’ acknowledges at paragraph 2.3 that 
 
“The current policy relies on HDBs and also separates residential development 
from other development. Paragraph 149 of the NPPF does not rely on or 
reference HDBs, nor does it specify residential development. The policy is 
therefore required to be updated.”  
 
At paragraph 2.4, the Council then states: 
 
“A recent court of appeal judgement has also led to the need to update policy 
GB2. The decision concluded that the assessment of whether development is 
‘infill’ is one of planning judgement. A defined settlement boundary is found to 
not be determinative in assessing what constitutes infill development. There is 
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therefore a need for infill boundaries to be defined to give a clear indication as 
to where infill development could be acceptable, but that the policy also requires 
development to meet the definition of infill.” 
 
On the basis of the above, we do not consider the proposed amendments to 
Policy GB2 are consistent with the NPPF or the Wood v SSCLG judgement. In 
many cases, including the village of South Stoke, the Council have (more or 
less) retained exactly the same boundary line which defines the current 
‘Housing Development Boundary’ (‘HDB’) and simply renamed the boundary 
the ’infill boundary’. By the Council’s own admission, a defined boundary is not 
determinative in assessing what constitutes infill development, regardless of 
the ’name you give it’.  
 
The following key passage from Sullivan’s LJ judgement in the Wood V SSCLG 
case is highly relevant in this case: 
 
“12. Before this court it was common ground that whether or not a proposed 
development constituted limited infilling in a village for the purpose of paragraph 
89 was a question of planning judgment for the inspector and the inspector's 
answer to that question would depend upon his assessment of the position on 
the ground. It was also common ground that while a village boundary as defined 
in a Local Plan would be a relevant consideration, it would not necessarily be 
determinative, particularly in circumstances where the boundary as defined did 
not accord with the inspector's assessment of the extent of the village on the 
ground. …"  
 
The HDB’s for a number of villages within BANES were defined and adopted 
within the Core Strategy & Placing making Plan (i.e. 2014 and 2017 
respectively). Notwithstanding the fact that with regard to ‘limited infilling’, the 
NPPF’s policy does not rely on defined boundaries, villages throughout the 
district have changed dramatically since the HDB’s were adopted. Therefore, 
for the Council to simply ‘rename’ many of the village HDB’s to ‘infill boundaries’ 
and create a policy which only permits infilling ‘within the defined Infill Boundary’ 
completely contradicts both NPPF policy and the Wood V SSCLG judgement.  
 
With specific reference to the village of South Stoke, and in accordance with 
‘Annex 1: Proposed HDB changes in defining an Infill Boundary’ located within 
the Policy GB2 Topic Paper (2021), the changes between the existing HDB and 
newly proposed Infill Boundary are negligible, described as “General realigning 
with site boundaries”. It is our contention that the village of South Stoke “on the 
ground” does in fact extend further than the (re) defined Infill Boundary and is 
therefore inconsistent with the NPPF and Wood V SSCLG judgement.  
 
Q.112 What is the justification for the specific village boundaries as 
shown on the Policies Map? 
 
Notwithstanding our response to Q111 above which considers the wording (and 
related policy map ‘Infill Boundaries’’ of Policy GB2 to be inconsistent with the 
NPPF and relevant case law, even if the principle of a defined village ‘boundary’ 
were to be considered acceptable, we wish to raise our concern over the distinct 
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lack of evidence and justification provided in support of the proposed village 
‘Infill Boundaries’.  
 
The Council’s ‘Topic Paper: Policy GB2 Development in Green Belt villages 
(2021)’ sets out a ‘Methodology’ at Section 3. As identified above, paragraph 
3.1 of the Topic Paper states: “The methodology devised for defining infill 
boundaries for the update to Policy GB2 covers both redefining HDB’s as infill 
boundaries, and…”.  
 
The Council explain at paragraph 3.2 that the existing HDB’s around villages 
within the Green Belt “…were reviewed against the existing criteria for defining 
HDBs in order to take account of any changes in circumstances since they were 
last defined”. The HDB criteria includes: “a) Tightly defined around housing, 
excluding non-housing uses on the edge of the settlement”. However, the 
NPPF does not define ‘limited infilling’ as needing to be between ‘residential 
uses’ only and therefore we consider this ‘methodology’ to be flawed.  
 
In addition, no ‘on the ground’, comprehensive assessment or justification for 
any of the villages with a proposed ‘infill boundary’. At paragraph 3.11 of the 
Topic Paper, the Council state that “Parish councils have been informally 
consulted on the proposed boundaries prior to formal consultation” which 
seems to be the only form of ‘assessment’ or justification prepared by the 
Council.  
 
Villages clearly differ greatly in their spatial form, and furthermore, do not 
necessarily always have an ‘active church’ or village hall/parish hall (for a wide 
range of potential reasons). However, the Council’s Topic Paper appears to 
lean on a recent planning appeal (ref: (APP/B3438/W/18/3211000) where an 
Inspector stated: 
 
““The Oxford Dictionary defines a village as a group of houses and associated 
buildings, larger than a hamlet and smaller than a town, situated in a rural area. 
It defines a hamlet as a small settlement, generally one smaller than a village 
and strictly (in Britain) one without a Church” 
 
At Annex 2 of the Policy GB2 Topic Paper, the Council’s ‘assessment’ of 
‘candidate villages’ which do not currently have a defined boundary, but may 
‘qualify’ for one, is set out. For a number of these villages, because they have 
‘no church’, the Council have concluded that the settlement is a ‘hamlet’. 
However, the Inspector’s statement above acknowledges that the Oxford 
Dictionary defines a hamlet as ‘generally one smaller than a village and strictly 
(In Britain) one without a Church’. Therefore, the definition of a hamlet relies on 
the presence (or not) of a church. The definition of a village does not rely on 
the presence of a church, and subsequently we consider the Council’s 
‘methodology’ to be far too general and not specific enough to the situation “on 
the ground”.  
 
At the very least we would expect to see a ‘spatial coherence’ and ‘local 
services’ assessment undertaken through desk based research (i.e. google 
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maps) reinforced by a site visit to confirm (or otherwise) the true ‘on the ground’ 
extent of both the ‘confirmed’ and ‘candidate’ villages throughout the district.  
 
With specific regard to the village of South Stoke, through our previous 
representations we have already explained to the Council that we consider their 
‘renamed’ infill boundary does not accurately reflect the ‘built up area’ of the 
village based on the facts on the ground, and suggested potential amendments 
accordingly.  
 
As is hopefully clear and evident, we have a number of significant concerns 
with the current Local Plan Partial Update proposals as published and applaud 
the Inspector for raising MIQs Q.111 and Q112 in relation to Policy GB2 
Development in Green Belt Villages 
 
I trust the above is clear however if you do wish to discuss anything please do 
not hesitate to get in touch.   
 
Yours sincerely 
 
Tom Sadler 
Associate 
LPC (Trull) Ltd 
 
  


